Hrvatska spiza

‘OVIH 15 HRVATSKIH JELA MORATE PROBATI!’ Poznati svjetski portal dijeli savjete turistima

1. Hobotnica

Ovo morate probati čak i ako vam na prvu ne izgleda privlačno. Krakove možete malo po malo rezati ili možete naručiti salatu od hobotnice koja je obično upotpunjena maslinama, kaparima i maslinovim uljem.

2. Kamenice

Dalmacija je poznata po kamenicama, a one najbolje su iz Stona. Morate vidjeti kako su velike stonske kamenice! Možete ih jesti sirove ili pečene i prekrivene sirom.

3. Carpaccio

To su tanki listići sirovog mesa ili ribe. Samo jelo stiglo je iz Italije koja se nalazi odmah preko puta, pa ne treba čuditi što je omiljeno i u Hrvatskoj. Za carpaccio se najčešće koriste tuna ili govedina, a neki restorani nude i vegetarijanski carpaccio od tikvica.

4. Rižoto od plodova mora

S plodovima mora i ribama zapravo ne možete pogriješiti u kojem god dijelu obalne Hrvatske da ih naručite. To je zato što je Jadransko more izuzetno čisto i plodovi mora su uvijek svježi.

5. Crni rižoto

Ovo je nadaleko poznata dalmatinska delicija. Posebno je zabavno što vam od crnog rižota, osim što je ukusan, ostaje crni jezik. A kako je ovo jelo gotovo zaštitni znak Dalmacije, crni jezik je suvenir kojeg morate ponijeti sa sobom.

6. Kruh i maslinovo ulje

Možda ne mislite da je Hrvatska zemlja maslinovog ulja, ali ondje ga proizvode zaista mnogo. U tradicionalnim konobama poslužuju maslinovo ulje i kruh kao predjelo.

7. Sav taj sir

Većina sireva u Hrvatskoj proizvodi se u malim siranama i vrlo su ukusni. Posebno su dobri oni na otocima.

8. Domaće vino

U Hrvatskoj ima oko 300 regija koje proizvode vino. No, na našu nesreću, izvoz tog vina nije dovoljno razvijen pa ćete u najboljim vinima moći uživati tek kad stignete u Hrvatsku. Vinarije u unutrašnjosti uglavnom proizvode bijela vina, dok su u Dalmaciji popularna crna. Roze baš nije jako popularan. A najbolja stvar o vinima u Hrvatskoj je ta što se vina piju uz  gotovo sve obroke osim doručka.

Words:

Hobotnica – Octopus

Kamenice – Oysters

Plodovi mora – Sea food

Crni rižota – Cuttlefish risotto

Kruh – Bread

Maslinovo ulje – Olive oil

Sir – Cheese

Domaće vino – Local wine

Preuzeto s: https://www.jutarnji.hr/life/putovanja/ovih-15-hrvatskih-jela-morate-probati-poznati-svjetski-portal-dijeli-savjete-turistima/4527797/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s