10 pitanja o Hrvatskoj na koje bi svatko trebao znati odgovor (Int)

Croatian podcast

10 pitanja o Hrvatskoj na koje bi svatko trebao znati odgovor

 Zaustavlja vas turist na cesti i moli informaciju o nekoj atrakciji u Lijepoj Našoj. Znate li mu odgovoriti na pitanje? Potaknuti upravo ovakvim scenarijem, sastavili smo deset općih pitanja o Hrvatskoj na koje bi svatko trebao znati odgovor bez guglanja.

 

  1. Plitvička jezera su prekrasna, i mnogi turisti ih posjećuju. No koliko nacionalnih parkova ima u Hrvatskoj?  a) 8 b) 9 c) 7
  2. Koja je najduža rijeka u Hrvatskoj? a) Mura b) Drava c) Sava
  3. Koji je najviši vrh u Hrvatskoj? a) Dinara b) Sv.Jure c) Zavižan
  4. Hrvatska obala ima 1244 otoka i otočića. Koja su dva otoka najveća površinom? a) Hvar i Cres b) Krk i Brač c) Cres i Krk
  5. Koja se biljka nalazi na kovanici od 50 lipa? a) Duhan b) Velebitska degenija c) Maslina
  6. U kojem se gradu nalazi Eufrazijeva bazilika koja je smještena i na popis Svjetske baštine u Hrvatskoj? a) Motovun b) Poreč c) Rovinj
  7. U kojem se mjesecu održava legendarni filmski festival u Puli, koji ove godine slavi 65. rođendan? a) U lipnju b) U srpnju c) U kolovozu
  8. Kako se zove kula s koje top na zagrebačkom Gornjem gradu puca svakog dana točno u podne? a) Bakačeva kula b) Kula Sv.Marka c) Kula Lotrščak
  9. U kojem je gradu pronađen najstariji europski kalendar? a) U Vinkovcima b) U Osijeku c) U Iloku
  10. Primite li kip Grgura Ninskog za palac ispred Dioklecijanove palače u Splitu, ostvarit će vam se želja. Tko je napravio ovu poznatu skulpturu? a) Robert Frangeš Mihanović b) August Augustinčić c) Ivan Meštrović

 

Točni odgovori:

1.a 2. C 3.a 4.c 5.b 6.b 7.b 8.c 9.a 10.c

 

Preuzeto s: https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/10-pitanja-o-hrvatskoj-na-koje-bi-svatko-trebao-znati-odgovor—509475.html

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s