Jedina tržnica na svijetu koja prodaje zabranjenu ribu (B2)

 

Croatian Online Lessons – Listen & Learn
Intermediate

Jedina tržnica na svijetu koja prodaje zabranjenu ribu 

Tržnica Haedomari u japanskom gradu Shimonosekiju jedino je mjesto na svijetu na kojem možete kupiti otrovnu ribu fugu. Na tajnoj aukciji prodaju se rijetki primjerci ove ribe napuhače, koji dosežu cijenu i od 1500 kuna po kilogramu.

Fugu je japanska delikatesa, koja se obično jede sirova kao sushimi. No istovremeno je riječ o jednoj od najotrovnijih riba na svijetu. Njezino meso sadrži tvar tetrodotoksin koji je 1200 puta otrovniji od cijanida. Za usporedbu, jedna riblja jetra može usmrtiti petero odraslih muškaraca.

Otrov se ne nalazi u cijeloj ribi, a samo kuhari sa specijalnom dozvolom znaju ukloniti sve opasne dijelove. Smrtni slučajevi česta su pojava u japanskim kućanstvima gdje nestručne osobe pokušavaju pripremiti ribu, dok su u specijaliziranim restoranima iznimno rijetki.

Protuotrov za fugu ne postoji, a japanskom caru zabranjena je konzumacija te ribe.

Sa sushijem vrlo oprezno

Iako je sushi već godinama totalno „in” klopa, taj planetarno obljubljeni japanski specijalitet zna skrivati zločeste parazite jer se priprema od sirove ribe. Znamo da ste jako šik dok jedete štapićima, ali pazite gdje i što papate, posebno kada hrana nije termički obrađena.

Ponovimo da je riba najvažniji izvor omega 3 masnih kiselina, koje su neophodne za zdravlje srca i krvnih žila. Zbog toga nutricionisti ne prestaju naglašavati da ju je neophodno jesti za zdrav sustav. No konzumiranjem sirove ribe izlažemo se i neugodnim rizicima. Naime, 80% inćuna, 30% skuša i 70% oslića, nositelji su crva.

Preuzeto s: https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/vecera-ili-ruski-rulet-ovo-je-jedina-trznica-na-kojoj-se-moze-kupiti-zabranjena-riba—491119.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s